علمی پژوهان، جلد ۲۲، شماره ۱، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی ارتباط بین اختلالات طیف اوتیسم و مصرف فرمولا و اشتغال و تحصیلات والدین: مطالعه‌ی موردشاهدی
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: اختلال طیف اوتیسم (ASD) اختلالی عصبی‌رشدی است که با نقص در ارتباطات اجتماعی و الگوهای تکراری محدود رفتارها، علایق یا فعالیت‌هایی که بر توانایی‌ها و عملکردهای روانی‌اجتماعی در نوزادان و کودکان تأثیر می‌گذارد، مشخص می‌شود. در این مطالعه، ارتباط بین تغذیه و فرمولا (شیرخشک) در مقایسه با شیر مادر و نیز اشتغال و سطح تحصیلات والدین و خطر ابتلا به اختلال طیف اوتیسم (ASD) بررسی شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه‌ی موردشاهدی، ۳۵ کودک ۶ تا ۱۲ساله‌ی ASD و ۷۰ کودک سالم که از نظر سن و جنس همسان بودند، وارد مطالعه شدند. اطلاعات دموگرافیک شامل سن، جنس، تغذیهی پس از زایمان، اشتغال والدین و سطح تحصیلات والدین با همکاری والدین ثبت شد.
یافته‌ها: بین دو گروه از نظر نوع شیر مصرفی پس از زایمان تفاوت آماری معنی‌داری وجود داشت (۰/۰۰۵=P). مصرف فرمولا توسط نوزاد به‌تنهایی یا همراه با شیر مادر و نیز اشتغال مادر، به‌ویژه در مشاغل دولتی، با خطر بالاتر بروز ASD مرتبط بود. در تجزیه‌وتحلیل رگرسیون لجستیک، اشتغال مادر با افزایش ۴/۰۶ برابری در شانس ابتلای کودک به اوتیسم همراه بود (۵/۰۶OR=)، (فاصله‌ی اطمینان= ۹۵ درصد)، (۲/۰۱  ۱۲/۷۶؛ ۰/۰۰۱P=). نتایج قابل توجهی حتی پس از تعدیل برای نوع شیر مشاهده شد. هنگام طبقه‌بندی اشتغال مادر به دولتی یا آزاد، نسبت شانس ابتلا به اوتیسم فقط در کودکانی که مادر آن‌ها در مشاغل دولتی هستند، معنی‌دار بود. بین دو گروه از نظر سطح تحصیلات مادر، تفاوت آماری معنی‌داری وجود نداشت؛ اما سطح تحصیلات پدر بین گروه‌ها تفاوت معنی‌داری داشت.
نتیجه‌گیری: این مطالعه شواهد بیشتری از اثر محافظتی احتمالی تغذیهی انحصاری با شیر مادر در برابر ASD ارائه می‌دهد. علاوه بر این، به نظر می‌رسد که اشتغال مادر احتمالاً به‌دلیل فاصله‌ی فیزیکی کودک و مادر، نقش قابل توجهی در خطر بروز ASD دارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اختلال طیف اوتیسم، شیر مادر، فرمولا، اشتغال، ناتوانی ذهنی

عنوان انگلیسی Investigation of the Relationship of Autism Spectrum Disorder with Infant Formula Consumption and Employment and Education of the Parents: A Case-Control Study
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objectives: This study explored the association between breastfeeding vs. infant formula and the risk of autism spectrum disorder (ASD), considering parental education and employment as conferring variables.
Materials and Methods: This case-control study was performed on 35 ASD children aged 6-12 years and 70 healthy children matched in terms of age and gender. Age, gender, postnatal nutrition, parental employment, and parental education were recorded with parental cooperation.
Results: There was a statistically significant difference (P=0.005) between the two groups regarding the type of postnatal milk type. Consumption of infant formula alone or combined with breast milk and maternal employment, especially in governmental occupation, were associated with the risk of ASD incidence.
Conclusion: This study provides further evidence of the possible protective effect of exclusive breastfeeding against ASD. In addition, child-mother physical distance due to maternal employment seemed to play a considerable role in the risk of ASD incidence.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Autism spectrum disorder, Breast feeding, Infant formula, Employment, Intellectual disability

نویسندگان مقاله مائده مستقیمی | Maede Mostaghimi
Student Research Committee, Faculty of Health, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran
کمیته‌ی تحقیقات دانشجویی، دانشکده‌ی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران

فهیمه معینی | Fahime Moeini
Student Research Committee, Faculty of Health, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran
کمیته‌ی تحقیقات دانشجویی، دانشکده‌ی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران

محمدرضا هنرور | Mohammad Reza Honarvar
Health Management and Social Development Research Center, Faculty of Health, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran
مرکز تحقیقات مدیریت سلامت و توسعه‌ی اجتماعی، دانشکده‌ی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران

امراله شریفی | Amrollah Sharifi
Golestan Research Center of Gastroenterology and Hepatology, Faculty of Health, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran; AND Department of Nutrition and Food Hygiene, Nutrition Health Research Center, Faculty of Medicine, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran
مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان، دانشکده‌ی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران; و گروه علوم تغذیه و بهداشت مواد غذایی، مرکز تحقیقات سلامت تغذیه، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران


نشانی اینترنتی http://psj.umsha.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1090-3&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده علوم بهداشتی
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات