|
Journal of Education and Community Health، جلد ۱، شماره ۲، صفحات ۱۰-۱۹
|
|
|
عنوان فارسی |
میزان تبعیت دختران دبیرستانی شهر همدان از برنامه پنج نوبت مصرف میوه و سبزیجات: کاربرد تئوری رفتار برنامه ریزی شده |
|
چکیده فارسی مقاله |
مقدمه: یکی از ارکان تغذیه سالم مصرف 5 بار میوه و سبزیجات در روز می باشد. با توجه به اهمیت شناخت عوامل موثر بر مصرف میوه و سبزیجات در دختران نوجوان، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان تبعیت دختران دبیرستانی از برنامه پنج نوبت مصرف میوه و سبزیجات بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده، انجام گرفت. مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 400 دانش آموز دختر دبیرستان های شهر همدان به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. در ابتدا شرکت کنندگان پرسشنامه مربوط به متغیرهای جمعیت شناختی و تئوری رفتار برنامه ریزی شده را تکمیل کردند، سپس در فاصله یک هفته بعد پرسشنامه BRFSS را تکمیل نمودند. داده ها با نرم افزار SPSS-18 و با استفاده از آزمون های کای دو، همبستگی پیرسون و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: میزان مصرف میوه و سبزیجات توسط دانش آموزان دختر 3.4 بار در روز بود و بعد خانوار، تحصیلات مادر، شغل پدر، درآمد خانوار، نمایه توده بدنی و نوع مدرسه با مصرف میوه و سبزیجات رابطه معنی داری داشت (0.05>P). قصد رفتاری 35 درصد از رفتار مصرف میوه و سبزیجات را پیش بینی می نمود، همچنین هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده و نگرش 32 درصد از قصد رفتاری را پیش بینی می کردند. نتیجه گیری: مصرف میوه و سبزیجات در دانش آموزان دختر در حد توصیه شده نبود. تئوری رفتار برنامه ریزی شده می تواند در طراحی مداخلات مصرف 5 بار میوه و سبزیجات جهت دانش آموزان دختر موثر باشد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
میوه، دانش آموزان، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، سبزیجات |
|
عنوان انگلیسی |
High School Girl's Adherence to 5-a-Day Serving's Fruits and Vegetables: An Application Theory of Planned Behavior |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Introduction: One of the basics of healthy eating is five times consumption of fruits and vegetable a day. Given the importance of recognizing effective factors of consuming fruit and vegetable in this group, the present study aimed to investigate high school girl's adherence to five-time serving fruits and vegetables per day in Hamadan based on the theory of planned behavior application. Materials and Methods: This descriptive-analytical study was performed on 400 girl students from high schools of Hamadan recruited with a multistage cluster sampling method. Participants filled out questionnaires including demographic variables, the theory of planned behavior constructs and a fruit and vegetable consumption measure one week later. Data analysis was performed using SPSS-18 by Chi-square, Pearson correlation and Logistic regression. Results: Fruit and vegetable consumption by female students is 3.4 times daily. Among the demographic variables, family size, mother's education, father's occupation, household income, body mass index and type of school had significant associations with fruit and vegetable consumption (P< 0.05). Behavioral intention predicted 35% of the variation in daily fruit and vegetable consumption. Moreover, subjective norms, perceived behavioral control and attitude were able to predict 32% of behavioral intention. Conclusion: Fruit and vegetable consumption in female students is inadequate. The theory of planned behavior may be a useful framework to design a 5-A-Day intervention for female students. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Fruit, Students, Theory of Planned Behavior, Vegetables |
|
نویسندگان مقاله |
بابک معینی | babak moeini social determinants of health research center, hamadan university of medical sciences, hamadan, iran مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت و گروه بهداشت عمومی دانشکده یهداشت دانشگاه علوم پزشکی همدان سازمان اصلی تایید شده: مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت
ملیحه طاهری | malihe taheri dept. of public health, school of health, hamadan university of medical sciences, hamadan, iran. گروه بهداشت عمومی ، دانشگاه علوم پزشکی همدان سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی همدان (Hamadan university of medical sciences)
قدرت اله روشنایی | ghodratolah roshanaei dept. of biostatistics and epidemiology, school of health, hamadan university of medical sciences گروه آمار و اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی همدان سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی همدان (Hamadan university of medical sciences)
علی اصغر وحیدی نیا | ali asghar vahidinia dept of nutrition , school of medicine,hamadan university of medical sciences, hamadan, iran. گروه تغذیه ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی همدان سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی همدان (Hamadan university of medical sciences)
معصومه رستمی معز | masome rostami moez dept. of public health, school of health, hamadan university of medical sciences, hamadan, iran. گروه بهداشت عمومی ، دانشگاه علوم پزشکی همدان سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی همدان (Hamadan university of medical sciences)
|
|
نشانی اینترنتی |
http://jech.umsha.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-43-1&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/2492/article-2492-322869.pdf |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
عمومی |
نوع مقاله منتشر شده |
مقاله پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|