پزشکی بالینی ابن سینا، جلد ۲۳، شماره ۱، صفحات ۶۵-۷۴

عنوان فارسی بررسی مخاطره سلامت مصرف چای عرضه‌شده در بازار مصرف شهر همدان ؛ مطالعه پتانسیل خطر آرسنیک، سرب، کادمیوم و کروم
چکیده فارسی مقاله مقدمه و هدف: چای یکی از متداول­ترین و پرمصرف­ترین نوشیدنی­ها در سراسر جهان است، ولی با توجه به احتمال وجود بعضی عناصر سمی در آن، این مطالعه با هدف تعیین مخاطره سلامت مصرف چای عرضه­شده در بازار مصرف شهر همدان بر اساس پتانسیل خطر عناصر آرسنیک، سرب، کادمیوم و کروم در سال 1394 انجام گرفت. روش­ کار: پس از تهیه 3 نمونه چای سبز و سیاه کشت داخل و وارداتی و آماده­سازی آن­ها به روش هضم اسیدی در آزمایشگاه، غلظت تجمع­یافته عناصر مورد مطالعه توسط دستگاه جذب اتمی در سه تکرار خوانده شد. پردازش آماری نتایج نیز توسط نرم­افزار SPSS انجام گردید. نتایج: بیشینه میانگین غلظت تجمع­یافته عناصر مورد بررسی بر حسب میکرو­گرم در کیلو­گرم برای آرسنیک برابر با 54/0±34/0 مربوط به نمونه­های چای سبز وارداتی، برای سرب و کادمیوم به­ترتیب برابر با 0/608±0/577 و 0/15±0/37 مربوط به نمونه­های چای سبز کشت داخل و برای کروم برابر با 0/114±0/165 مربوط به نمونه­های چای سیاه وارداتی می­باشد. همچنین نتایج نشان داد که شاخص مخاطره سلامت برای همه عناصر کوچک­تر از یک می­باشد و میانگین غلظت هیچ­کدام از عناصر در نمونه­های چای از رهنمودهای WHO و سازمان ملی استاندارد ایران بیش­تر نمی­باشد. نتیجه­ نهایی: مصرف چای اثر سوء بهداشتی بر سلامت مصرف­کنندگان ندارد. ولی با توجه به افزایش نرخ استفاده از نهاده­های کشاورزی، لجن فاضلاب، پساب تصفیه­خانه­ها و ... توسط کشاورزان، نسبت به پایش دوره­ای و منظم مواد غذایی از نظر غلظت باقی­مانده یا تجمع­یافته آلاینده­های شیمیایی به­منظور حفظ امنیت غذایی توصیه می­شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله امنیت غذایی ، چای، فلزات سنگین، مخاطره بهداشتی

عنوان انگلیسی Health Risk Assessment of Consumption of Tea marketed in Hamadan City, Potential Risk of As, Pb, Cd and Cr
چکیده انگلیسی مقاله Introduction & Objective: Tea is the most popular beverage in the world and contains several essential nutrients, which are beneficial for human health. Because the contamination of tea leaves by heavy metals may pose a serious threat to human, this study was carried out for analysis and health risk assessment of As, Pb, Cd and Cr in some black and green tea brand samples marketed in Hamadan City in 2015. Materials & Methods: After collection and preparation of 3 brands from each of cultivated and imported black and green tea specimens with acid digestion method in the laboratory, the concentrations of elements in samples were determined using Atomic Absorption Spectrophotometery in 3 replications. Also, all statistical analyses were performed using the SPSS statistical package. Results: The results showed that the maximum mean concentrations of As,Pb,Cd and Cr were as follows : As 0.34±0.54 µg kg-1 in imported green tea, Pb, Cd 577.0±608.0, 37.0±15.0 in domestic green tea respectively, and Cr 165.0±114.0 iimported black tea samples, and significantly lower than WHO and ISIRI permissible limits. Conclusion: Although consumption of tea has not any adverse effects on the consumers’ health, due to the increased use of agricultural inputs, sewage sludge and wastewater by farmers regular periodic monitoring of chemical pollutants content specially heavy metals in foodstuffs are recommended for food safety. (Sci J Hamadan Univ Med Sci 2016; 23 (1):65-74)
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Food Safety , Heavy Metals , Health Risk , Tea

نویسندگان مقاله نسترن عاقلان | n. aghelan


سهیل سبحان اردکانی | s sobhan ardakani



نشانی اینترنتی http://sjh.umsha.ac.ir/browse.php?a_code=A-11-185-84&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات