|
پزشکی بالینی ابن سینا، جلد ۲۲، شماره ۳، صفحات ۲۲۴-۲۳۶
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی ارتباط بین الگوهای غذایی و شیوع سندرم روده تحریک پذیر |
|
چکیده فارسی مقاله |
مقدمه و هدف: اگرچه فاکتورهای غذایی متعددی در ارتباط با تشدید یا بهبود علائم سندرم روده تحریک پذیر (Irritable Bowel Syndrome IBS) گزارش شده است، اما هیج اطلاعاتی در مورد ارتباط الگوهای غذایی با سندرم روده تحریک پذیر در دسترس نیست. این مطالعه ارتباط بین الگوهای غذایی با خطر ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر را بررسی می کند. روش کار: این مطالعه مقطعی در بین 3846 بزرگسال ایرانی شاغل در 50 مرکز بهداشت در استان اصفهان صورت گرفت. اطلاعات رژیمی افراد با استفاده از پرسشنامه ی بسامد خوراک نیمه کمی که دارای 106 آیتم غذایی با فرمت ویلت بود و توسط خود افراد تکمیل می شد جمع آوری گردید. این پرسشنامه مخصوص بزرگسالان ایرانی طراحی شده است و روایی آن قبلا مورد سنجش قرار گرفته است. از یک نسخه فارسی و اصلاح شده ای از پرسشنامه Rome III به عنوان بخشی از پرسشنامه اصلی، برای ارزیابی اختلالات عملکردی دستگاه گوارش (FGIDs) که شامل سندرم روده تحریک پذیر هم هست استفاده شد. برای شناسایی الگوی های غذایی اصلی بر پایه ی 39 گروه غذایی، از آنالیز فاکتور اصلی استفاده شد. نتایج: 4 الگوی اصلی غذایی شناسایی شد: 1) الگوی غذایی "فست فود" 2) الگوی غذایی "سنتی" 3) الگوی غذایی "گیاه خواری" 4) الگوی غذایی "غربی" . مشخصات عمومی افراد در بین چارک های مربوط به الگوهای اصلی غذایی تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند. تعدیل عادات مرتبط با غذا نشان داد، افرادی که در بالاترین چارک الگوی غذایی "فست فود" قرار دارند در مقایسه با افرادی که در پایین ترین چارک قرار دارند، از شانس بیشتری برای ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر برخوردار هستند (05/0 Ptrend= 75/1 ,99/0 32/1). ارتباط معکوسی بین الگوی غذایی "گیاه خواری" و خطر سندرم روده تحریک پذیر مشاهده شد؛ این ارتباط حتی پس از تعدیل متغیرهای مخدوش گر شامل عادات مرتبط با غذا، معنی دار باقی ماند؛ به طوری که افراد در بالاترین چارک الگوی غذایی "گیاه خواری"، 24% شانس کمتری برای ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر داشتند (02/0 Ptrend= 98/0، 59/0 76/0). هیچ ارتباط معنی داری بین الگوهای غذایی "سنتی" و "غربی" و خطر بروز سندرم روده تحریک پذیر حتی پس از تعدیل متغیرهای مخدوش گر مشاهده نشد. همچنین ارتباط معکوس معنی داری بین الگوی غذایی "گیاه خواری" و خطر ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر در افراد با وزن نرمال مشاهده شد (01/0 Ptrend=). هیچ ارتباط معنی داری بین الگوی غذایی "فست فود" و "غربی" با سندرم روده تحریک پذیر وجود نداشت. نتیجه نهایی: نتایج این مطالعه نشان میدهد که الگوی غذایی "گیاه خواری" با کاهش خطر ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر همراه است. در مقابل، الگوی غذایی "فست فود" با خطر بیشتری برای ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر ارتباط دارد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
بیماریهای عملکرد کولون ، بیماریهای معدی و روده ، رژیم غذایی |
|
عنوان انگلیسی |
A Study on the Relationship between Dietary Patterns and Prevalence of Irritable Bowel Syndrome |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Introduction & Objective: Although several dietary factors have been reported to alleviate or ag-gravate the symptoms of irritable bowel syndrome (IBS), no information is available linking dietary patterns to irritable bowel syndrome. Objective: This study was undertaken to assess the association between dietary patterns and the risk of irritable bowel syndrome among Ira-nian adults. Materials & Methods: In this cross-sectional study, data on 3846 Iranian general adults working in 50 different health centers were examined. Dietary intake of the participants was assessed using a 106-item self-administered Dish-based Semi-quantitative Food Frequency Question-naire (DS-FFQ) which was designed and validated specifically for Iranian adults. A modified Persian version of the Rome III questionnaire was used for assessment of FGIDs, including IBS, which was defined according to ROME III criteria. To identify major dietary patterns based on the 39 food groups, we used principal component analysis. Results: We identified four major dietary patterns: 1) “fast food” dietary pattern 2) “tradi-tional” dietary pattern 3) “lacto-vegetarian” dietary pattern 4) “western” dietary pattern. Af-ter adjustment for potential confounders, we found that those in the highest quartile of “fast food” dietary pattern tended to have higher risk of IBS than those in the lowest quartile (1.32 0.99, 1.75, Ptrend=0.05). An inverse association was found between “lacto-vegetarian” die-tary pattern and risk of IBS such that even after adjustment for potential confounders, those in top quartile of this dietary pattern were 24% less likely to have IBS (0.76 0.59, 0.98 Ptrend=0.02). No overall significant associations were observed between “traditional” and “western” dietary patterns and risk of IBS, either before or after adjustment for covariates. Conclusion: We found that “lacto-vegetarian” dietary pattern was associated with reduced risk , while “fast food” dietary pattern was associated with a greater risk of IBS in Iranian adults. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
امید صادقی | omid sadeghi
سید سعید خیاط زاده | seyyed saeed khayyatzadeh
احمد اسماعیل زاده | ahmad esmaillzadeh
عمار حسن زاده کشتلی | ammar hasanzadeh keshteli
پیمان ادیبی | peyman adibi
|
|
نشانی اینترنتی |
http://sjh.umsha.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-8&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
تخصصی |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|