پزشکی بالینی ابن سینا، جلد ۲۱، شماره ۳، صفحات ۲۳۱-۲۳۹

عنوان فارسی بررسی میزان مواجهه فردی با ترکیبات BTEX در سفره خانه های سنتی شهر همدان در سال ۱۳۹۲
چکیده فارسی مقاله مقدمه و هدف: ترکیبات (Benzene, Toluene, Ethylbenzene, Xylene isomers) BTEX از جمله پرمصرف ترین و خطرناک ترین ترکیبات آلی فرار می باشند که می توانند موجب بروز اثرات سوء بر سلامت انسان شوند. دود قلیان حاوی ترکیبات سمی فراوانی از جمله ترکیبات BTEX می باشد. هدف از این مطالعه تعیین میزان مواجهه فردی با ترکیبات BTEX در سفره خانه های سنتی شهر همدان می باشد. روش کار: این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی – تحلیلی بود. به منظور اندازه گیری میزان غلظت ترکیبات BTEX در دود قلیان از هوای استنشاقی25 نفر ازاستعمال کنندگان قلیان در 12 سفره خانه سنتی با استفاده از روش NIOSH1501 نمونه برداری شد و نمونه ها با دستگاه گاز کروماتوگرافی تجزیه شدند. نتایج: میانگین مدت زمان استعمال قلیان در هر وعده 9.28±52.23 دقیقه بود. میانگین دما و رطوبت نسبی سفره خانه های مورد بررسی به ترتیب برابر با 1.72±33.24 درجه سانتیگراد و 0.095±35 درصد بود. میانگین غلظت بنزن، تولوئن، اتیل بنزن، ارتو، متا و پارا گزیلن در هوای بازدم افراد به ترتیب برابر با 1495، 2806، 2559، 810، 932 و1146قسمت در میلیارد بود. نتیجه نهایی: میانگین غلظت بنزن، تولوئن و اتیل بنزن در این مطالعه از حد مجاز تعیین شده توسط آژانس حفاظت محیط زیست بالاتر بود. در این مطالعه مشخص شد که دود قلیان موجب جذب تنفسی غلظت بالایی از ترکیبات BTEX می گردد ومی تواند به عنوان یکی از منابع عمده مواجهه افراد استعمال کننده با این ترکیبات تلقی گردد که به دنبال آن میزان احتمال بروز اثرات سوء بر سلامت افراد افزایش می یابد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آلاینده های هوا ، استعمال دخانیات، بهداشت محیط

عنوان انگلیسی The Evaluation of Personal Exposure to BTEX Compounds in the Traditional Restaurants in Hamadan in 2013
چکیده انگلیسی مقاله Introduction & Objective: BTEX compounds (Benzene, Toluene, Ethylbenzene, Xylene iso-mers) are among the most consumed and dangerous volatile organic compounds which can cause adverse health effects in humans. The water pipe smoke contains numerous toxic compounds such as BTEX compounds.The aim of this study was to evaluate the personal exposure to BTEX compounds at traditional restaurants of Hamadan. Materials & Methods: This cross sectional study was descriptive- analytical. To sample the BTEX compounds in the air inhaled during smoking of 25 people at 12 traditional restau-rants, the NIOSH 1501 method was used, and the samples were analyzed by gas chromatog-raphy. Results: The mean duration water pipe per serving was 52.23±9.28 min. The mean tempera-ture and relative humidity at the traditional restaurants were 33.24±1.72° C and 35±0.095%, respectively. The mean concentration of Benzene, Toluene, Ethyl Benzene,O,M and P-xylene in the exhaled air ofthe subjects were 1495, 2806, 2559, 810, 932 and 1146 ppb, respectively. Conclusion: The concentration of Benzene, Toluene and Ethyl Benzene in subjects' inhaled air during smoking was more than the limit determined by Environmental Protection Agency. In this study we found that water pipe smoke can cause absorption of high levels of BTEX compounds through inhalation and can be considered as one of the main sources of exposure to these compounds which is followed by the increased risk of adverse health ef-fects.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Air Pollutants , Environmental Health , Smoking

نویسندگان مقاله محمدرضا سمرقندی | mohammadreza samarghandi


جمال مهرعلی پور | jamal mehralipour


امیر شعبانلو | amir shabanlo


رزاق رحیم پور | razzagh rahimpoor



نشانی اینترنتی http://sjh.umsha.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-58&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات