پزشکی بالینی ابن سینا، جلد ۲۱، شماره ۲، صفحات ۱۱۲-۱۲۱

عنوان فارسی ارتباط امتیاز رژیم غذایی کاهنده فشار خون با سندرم متابولیک در زنان
چکیده فارسی مقاله مقدمه و هدف: مطالعات اپیدمیولوژیک محدودی به بررسی ارتباط بین پیروی از رژیم غذایی کاهنده فشار خون (Dietary Approaches to Stop Hypertension DASH) و سندرم متابولیک در جمعیت ایرانی پرداخته اند. هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط پیروی از الگوی غذایی DASH و میزان شیوع سندرم متابولیک و اجزای متشکله آن در جامعه پرستاران زن بیمارستان های شهر اصفهان می باشد. روش کار: در این مطالعه مقطعی، 420 نفر از پرستاران زن اصفهانی بالای 30 سال به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای و به صورت تصادفی انتخاب شدند. دریافت های غذایی افراد با استفاده از پرسش نامه بسامد خوراک اعتبار سنجی شده، ارزیابی و شاخص های تن سنجی اندازه گیری شد. نمونه خون افراد برای اندازه گیری متغیرهای متابولیکی جمع آوری و فشار خون آنان اندازه گیری گردید. دیگر اطلاعات از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. سندرم متابولیک بر طبق معیارهای ATPIII و الگوی غذایی DASH به عنوان الگویی که بر مصرف بیشتر سبزیجات، میوه جات، غلات کامل، گوشت لخم و لبنیات کم چرب تأکید دارد، امتیازبندی شد. داده ها ی بدست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 18 و آزمونهای ,one-way ANOVA Chi-square و ANCOVA تجزیه و تحلیل شدند. نتایج: افرادی که در بالاترین سهم امتیاز رژیم غذایی DASH قرار داشتند پس از تعدیل اثر عوامل مخدوشگر، 81% کمتر از کسانی که در پایین ترین سهم قرار داشتند شانس ابتلا به سندرم متابولیک را دارا بودند (OR:0.19 95% CI: 0.07-0.96) همچنین افرادی که در بالاترین سهم امتیاز رژیم غذایی DASH قرار گرفتند نسبت به آنهایی که در پایین ترین سهم بودند به ترتیب 62 ، 72 ، 78 و 86 درصد شانس کمتری برای ابتلا به دور کمر بالا، هایپرتری گلیسریدمی، سطح پایین HDL-C و پرفشاری خون داشتند. نتیجه نهایی: یافته های مطالعه حاضر نشان داد که پیروی از الگوی غذایی DASH خطر ابتلا به سندرم متابولیک و اجزای آن به جز هایپرگلایسمی را کاهش می دهد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پرستاران ، پرفشاری خون ، رژیم غذایی ، سندرم متابولیک

عنوان انگلیسی The Association between Dietary Approaches to Stop Hypertension Diet and Metabolic Syndrome in Women
چکیده انگلیسی مقاله Introduction & Objective: Epidemiologic data linking adherence to the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet and metabolic syndrome in Iranian population is sparse. We aimed to evaluate the association between adherence to the DASH dietary pattern and risk of metabolic syndrome in a group of Isfahani female nurses. Materials & Methods: This cross-sectional study was carried out among 420 female nurses aged >30 years selected by a multistage cluster random sampling method. Usual dietary in-takes were assessed using a validated food frequency questionnaire. Fasting blood samples were drawn to measure metabolic profiles and blood pressure was recorded. Additional co-variate information was obtained using questionnaires. The metabolic syndrome was defined according to the guidelines of National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III (ATP III). The DASH score was constructed based on high intake of fruits, vegeta-bles, whole grains, lean meat,and low-fat dairy. The data was analyzed by SPSS18 software and one-way ANOVA, Chi-square and ANCOVA statistical tests. Results: After controlling for confounders, individuals in the highest tertile of the DASH diet score had 81% lower risk of metabolic syndrome than those in the lowest category (OR: 0.19 95% CI: 0.07-0.96). In addition, participants in the highest tertile of adherence to DASH diet had 62, 72, 78 and 86% lower odds for enlarged waist circumference, hyper-triglyceridemia, low HDL-c levels and high blood pressure than those in the lowest tertile, respectively. Conclusion: Findings of the present study revealed that adherence to the DASH eating plan reduced the risk of metabolic syndrome and all of its features, except hyperglycemia.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Diet , Hypertension , Metabolic Syndrome , Nurses

نویسندگان مقاله نگار قاسمی فرد | negar ghasemifard


ابراهیم فلاحی | ebrahim fallahi


فرزانه برک | farzaneh barak


پروانه صانعی | parvaneh saneei


عمار حسن زاده کشتلی | ammar hassanzadeh keshteli


احمدرضا یزدان نیک | ahmadreza yazdannik


احمد اسماعیل زاده | ahmad esmaillzadeh



نشانی اینترنتی http://sjh.umsha.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-66&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات