پزشکی بالینی ابن سینا، جلد ۱۹، شماره ۴، صفحات ۳۶-۴۲

عنوان فارسی بررسی میزان فلوراید انواع مختلف چای متداول در ایران
چکیده فارسی مقاله مقدمه و هدف: چای یکی از رایج‌ترین نوشیدنی‌های مصرفی در میان مردم دنیا می‌باشد. از آنجایی که چای بعنوان یک منبع مهم فلوراید محسوب می‌شود، بنابراین افرادی که بسیار چای می‌نوشند و یا انواع چای‌های با محتوای بالای فلوراید را مصرف می‌‌کنند، خطر بروز فلوروزیس دندانی یا اسکلتی در آنها بیشتر می‌باشد. با توجه به نامشخص بودن میزان فلوراید انواع چای های مصرفی در کشور ما، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی غلظت فلوراید در 22 نوع چای متداول در ایران انجام گردید. روش کار: در این مطالعه توصیفی محتوای فلوراید چای سیاه (10 نوع) چای سیاه کیسه‌ای (9 نوع) و چای سبز (3 نوع) اندازه گیری شد. از هر نوع چای سه نمونه 2 گرمی بطور تصادفی انتخاب گردید. هـر نمونه 2 گـرمی در 200 میلی‌لیتر آب دی‌یونیزه در حال جوش ریخته شده و بمدت 10 دقیقه نگه داشته شد. پس از آنکه دمای محلول چای با دمای محیط یکسان شد، محلول چای فیلتر گردید و با افزودن آب دی‌یونیزه حجم آن به 200 میلی‌لیتر رسانده شد. غلظت فلوراید توسط الکترود یون گزین اندازه‌گیری و بر حسب میلیگرم در لیتر ثبت ‌گردید. داده‌ها با استفاده از آنالیز ANOVA و آزمون Tukey مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج: غلظت فلوراید در محلول‌های تهیه شده از چای سیاه کیسه‌ای (mg/lit 1.51) در مقایسه با چای سبز (mg/lit 1.038) و چای سیاه غیرکیسه ای (mg/lit 0.86) بطور معنی‌دار بیشتر بود (0.05>P) اما هیچگونه تفاوت معنی‌دار بین غلظت فلوراید چای سبز و چای سیاه غیرکیسه ای وجود نداشت ( P=0.52). نتیجه‌نهایی: مطالعه حاضر نشان داد محتوای فلوراید در برخی انواع چای (سیاه کیسه ای) در سطحی بود که روزانه نوشیدن چند فنجان از آنها می‌تواند خطر بروز فلوروزیس دندانی را افزایش دهد. بنابراین، مصرف آنها بویژه در کودکان و در تمام افراد ساکن در نواحی با آب شرب حاوی غلظت بالای فلوراید محدود گردد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله الکترودهای یون گزین ، چای ، فلوراید

عنوان انگلیسی Assessment of Fluoride Levels in Different Brands of Black and Green Tea Consumed in Iran
چکیده انگلیسی مقاله Introduction & Objective: Tea is one of the most commonly consumed drinks in the world. Tea is recognized as a source of fluoride whose intake may increase the risk of developing dental fluorosis, particularly if other sources of fluoride augment the intake. Since the amount of fluoride in different types of tea consumed in our country is unknown, the purpose of this study was to evaluate the fluoride level of 22 commercial brands of tea popular in Iran. Materials & Methods: This descriptive study was conducted to assess the fluoride content of black tea (10 brands), bagged black tea (9 brands), and green tea (3 brands). 2 g from three samples of each tea brand taken out randomly were added to 200 ml deionized water and boiled for 10 minutes. After the infusion temperature coming down to the room temperature, the infusion was filtered and its volume made up to 200 ml by adding deionized water. The fluoride levels were measured using ion-selective electrode, and reported as mg/lit. Data were analyzed by ANOVA and Tukey test. Results: The Fluoride content was found 1.51 mg/lit in black tea bag, 1.038 mg/lit in green tea and 0.869±0.360 mg/lit in black tea sticks. (P< 0.05), However, there was no statistically sig-nificant difference of fluoride concentration between green tea and black tea sticks (P= 0.52). Conclusion: This study showed that fluoride content of some tea brands were so high that drinking a few cups daily may increase the risk of developing dental fluorosis. Therefore, their consumption must be limited particularly in children, and in all inhabitants of regions with high fluoride levels in water supply.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Fluoride , Ion-Selective Electrodes , Tea

نویسندگان مقاله فرزاد مجرد | farzad mojarad


الهام خانلری | elham khanlary



نشانی اینترنتی http://sjh.umsha.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-138&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات