پزشکی بالینی ابن سینا، جلد ۱۱، شماره ۱، صفحات ۳۱-۳۶

عنوان فارسی بررسی اثر کربوهیدرات تکمیلی با نمایه گلیسمی متفاوت ، قبل از شروع فعالیت ورزشی بر زمان بروز خستگی و توان هوازی ورزشکاران استقامتی
چکیده فارسی مقاله بررسیها نشان داده‌اند که مصرف کربوهیدرات طی فعالیت ورزشی موجب بهبود کارآیی ورزشکاران می‌شود . در این میان نوع کربوهیدرات مصرفی نیز از نظر شاخص گلیسمی از اهمیت ویژه برخوردار است . لذا این مطالعه با هدف تعیین اثر مصرف مقدارمساوی کربوهیدرات با شاخص گلیسمی پایین (عدس)، بالا (سیب‌زمینی) و گلوکز به عنوان غذای استاندارد ، یک ساعت پیش از آغاز تمرین ورزشی بر زمان خستگی ، در ورزشکاران مورد مقایسه قرار گرفت. 52 ورزشکار مرد زبده با میانگین سنی 3 ± 21.7 سال ، وزن 9 ± 69.3 کیلوگرم و قد 2 ± 178.4 بطور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند : 1- دریافت کننده محلول گلوکز 10 درصد 2- گروه شاهد (دریافت کننده 250 میلی لیتر آب) 3- دریافت کننده عدسی 4- دریافت کننده پوره سیب زمینی. در آغاز 2 میلی لیتر خون وریدی از افراد گرفته شد . یک ساعت پس از مداخله ، آزمون فعالیت بدنی به مدت حداکثر 18 دقیقه و به صورت راه رفتن بر روی نوار گردان (Tread mill) مطابق برنامه آزمون ورزشی Bruce و با شدت 70% VO2maxتوسط ورزشکاران مورد بررسی انجام گرفت . پیش از آزمون ورزشی (یک ساعت بعد از مداخله) و سپس 20 تا 30 دقیقه پس از آزمون ، مجدداً 2 میلی لیتر خون جهت تعیین میزان گلوکز از افراد مورد بررسی گرفته شد . این بررسی نشان می دهد که بین سطح قند خون زمان پایان فعالیت ورزشی در گروه 3 و گروه شاهد اختلاف معنی داری وجود دارد (001/0p<) در حالیکه بین مقدار قند خون سایر گروهها اختلاف معنی داری مشاهده نشد . همچنین در هر یک از گروهها غلظت قند خون قبل و بعد از آزمون فعالیت بدنی اختلاف معنی داری را نشان نداد ولی در مقایسه با سایر گروهها در گروه 3 سطح قند خون در حد بالا حفظ گردید ، 0.05 p< . مقایسه مدت دوام فعالیت بدنی بین گروه دریافت کننده عدس با گروههای: شاهد ، سیب زمینی و گلوکز اختلاف معنی داری را نشان داد (0.05 p<) ، در حالیکه این مقایسه بین گروههای گلوکز ، سیب زمینی و شاهد معنی دار نبود . در رابطه با تغییرات VO2max در گروه های عدس ، سیب زمینی ، گلوکز و شاهد به جز تفاوت معنی دار بین گروه دریافت کننده عدس با گروه گلوکز و شاهد (0.02 p <)، تفاوت معنی داری بین سایر گروهها دیده نشد . این مطالعه نشان می دهد که مصرف غذای حاوی کربوهیدرات با نمایه گلیسمی پایین پیش از آغاز فعالیت ورزشی استقامتی با حفظ مقدار قند خون در طی فعالیت ورزشی موجب به تاخیر افتادن زمان بروز خستگی و افزایش مدت و دوام فعالیت و در نتیجه افزایش ظرفیت استقامتی می شود .
کلیدواژه‌های فارسی مقاله توان هوازی ، کربوهیدرات ها ، نمایه گلیسمی ، ورزش استقامتی

عنوان انگلیسی The Effect of Pre-Exercise Carbohydrate Feeding with Different Glycemic Index on Endurance Exercise Capacity
چکیده انگلیسی مقاله Although, it is known that feeding with carbohydrate (CHO) during exercise improves endurance performance, the effects of glycemic index (GI ) of carbohydrate intake are less clear. This study was carried out to assess the effect of glycemic index of pre-exercise carbohydrate feeding on endurance exercise capacity. In a randomized clinical trial 52 endurance – trained men with mean age 21.7 ± 3 years, weight 69.3 ± 9 kg, height 178.4 ± 2 cm and BMI 22.6 ± 2 were studied. Subjects performed exercise treadmill at 70% VO2max after ingestion: Lentil, a low glycemic index; potato, a high glycemic index; glucose and water (as a control) one hour before exercise. Blood samples were collected before and one hour after test meal and 30 minutes after exercise. To assess aerobic capacity VO2max (maximum oxygen uptake) was measured at the end of the exercise trial. Endurance time was found to be longer after lentil than after the potato, glucose and control respectively (P < 0.05). At the end of exercise, the glucose group and control both gave lower plasma glucose concentrations. Changes of VO2max in lentil. Potato, glucose and control group which were not statistically significant. This study showed that a low GI meal eaten before an event increases endurance capacity during exercise. Furthermore, the low GI meal was found to maintain glucose at higher concentrations during the later stages of exercise.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Carbohydrates , Endurance Exercise Capacity , Glycemic Index

نویسندگان مقاله ناهید سالارکیا | nahid salarkia


کیانوش شریفی آذر | kianoosh sharifi azar


فروغ اعظم طالبان | forough azam taleban


بنفشه گلستان | banafshe golestan



نشانی اینترنتی http://sjh.umsha.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-555&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات