پزشکی بالینی ابن سینا، جلد ۹، شماره ۲، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی مقدار فلزات سمی کادمیوم ، کرم ، سرب و جیوه در رب گوجه فرنگی در شهر اصفهان
چکیده فارسی مقاله فلزات سمی کادمیوم ، کرم ، سرب و جیوه به مقدار بسیار کم از طریق مواد غذایی وارد بدن انسان می شوند. یکی از منابع ورود این فلزات سمی ، خوردگی دستگاههای غیر استاندارد است که در تهیه فرآورده های غذایی مورد استفاده قرار می گیرند. انحلال این فلزات در pH پایین می تواند صورت گیرد. از جمله این فرآورده های غذایی می توان رب گوجه فرنگی را نام برد که دارای pH حدود 6/4 می باشد. در این مطالعه اثر دستگاههای تولید کننده رب گوجه فرنگی بر افزایش غلظت عناصر کمیاب سمی فوق الذکر مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور 50 نمونه گوجه فرنگی ، 25 نمونه آب گوجه فرنگی و 61 نمونه رب گوجه فرنگی خانگی ، کنسروی و موجود در سطح شهر ، ابتدا به روش هضم مرطوب (با اسید نیتریک) هضم شدند. سپس محلول حاصل از نظر کادمیوم به روش جذب اتمی ، سرب به روش رنگ سنجی (دی تیزون ) ، کرم به روش رنگ سنجی (دی فنیل کار بازدید) و جیوه به روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی بدون شعله (بخار سرد) تعیین مقدار شدند. نتایج حاصل از انجام این تحقیق نشان می دهد که درصد بازیابی عناصر مورد مطالعه با غلظتهای 1 و 5 میلی گرم در لیتر اضافه شده به نمونه های مختلف گوجه فرنگی بیشتر از 93% بوده است. نتایج همچنین نشان داد که غلظت Cd ، Cr ، Pb در کلیه نمونه های رب گوجه فرنگی خانگی از حداکثر مجاز کمتر بوده است. جیوه در کلیه نمونه های مورد مطالعه وجود نداشت که می تواند بعلت عدم حضور این عنصر بعنوان ناخالصی در ساختمان آلیاژ استیل دستگاههای مورد استفاده باشد. نتایج حاصل از آزمونهای آماری ، آنالیز واریانس (ANOVA) و آزمون دانکن نشان می دهد که اختلاف معنی داری بین روشهای تهیه رب گوجه فرنگی وجود دارد که اثر دستگاههای غیر استاندارد را در افزایش غلظت این فلزات در رب گوجه فرنگی تائید می کند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله رب گوجه فرنگی / سمّیت / فلزات / گوجه فرنگی

عنوان انگلیسی Study of the Toxic Trace Elements Cadmium , Chromium , Lead and Mercury in Tomato Paste in Isfahan City
چکیده انگلیسی مقاله Toxic metals such as Cd, Cr, Pb and Hg, in trace amounts, enter the human body through food products. One of the main sources is the corrosion of the metal made apparatus, which are used in the process of food production. Tomato paste with an average pH value of 4.6 capable of containing such elements. The effect of metallic apparatus on the concentration of toxic metals in tomato paste was evaluated. For this purpose 50 samples of tomato, 25 samples of tomato juices and 61 samples of tomato pastes were collected , and digested with nitric acid. Cadmium and chromium were determined, using atomic absorbtion (AA), lead (Pb) were determined using diphenylcarbazid and spectrophotometer. Mercury (Hg) was determined using cold vapor AA. Statistical method , ANOVA and Dunken tests were used for data analysis. The percent of recovery of the methods were also determined. The results of the study indicated that the recovery of the methods were over than 93 percent, using the spiked samples of 1 and 5 PPM of the metals. The results of the study also showed that the concentration of the Cd, Cr, and Pb were below the standard level in home made tomato paste samples. The concentration of Hg in all samples were below the standard level and the detection limit of the instrument used. The study also revealed that absence of Hg in all samples could be because of the lack of this element in the percent impurity of the apparatus used . Statistical analysis showed the significant differences between the methods of preparation of tomato paste which confirm the role of non- standard apparatus in increasing the concentration of toxic elements in tomato paste.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Metals / Tomato / Tomato Paste / Toxicity

نویسندگان مقاله حسین پورمقدس | hosein pour moghaddas


ایرج جوادی | iraj javadi


رضوان اسلامیه | rezvan eslamieh



نشانی اینترنتی http://sjh.umsha.ac.ir/browse.php?a_code=A-11-37-13&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات