مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا، جلد ۱۵، شماره ۲، صفحات ۲۸-۳۸

عنوان فارسی بررسی ارتباط گواتر آندمیک و عادات تغذیه ای در دانش آموزان دبیرستان های دولتی شهر خوی
چکیده فارسی مقاله مقدمه و هدف: براساس اطلاعات موجود در ایران میلیون ها نفر گرفتار مراحل ضعیف تا شدید گواتر ناشی از کمبود ید هستند و از این رو مبارزه با اختلالات ناشی از کمبود ید به عنوان یک فوریت بهداشتی در کشور پذیرفته شده است. هدف از انجام این مطالعه تعیین ارتباط گواتر آندمیک و عادات تغذیه ای در دانش آموزان دبیرستان های دولتی شهر خوی می باشد . روش کار : پژوهش حاضر یک بررسی تحلیلی مورد – شاهدی از نوع گذشته نگر است . جامعه پژوهش در این تحقیق به دو دسته تقسیم می شود . جامعه مورد و جامعه شاهد . جامعه مورد شامل کلیه دانش آموزان دختر مبتلا به گواتر و جامعه شاهد را کلیه دانش آموزان دختر غیر مبتلا به گواتر در دبیرستانهای دولتی شهر خوی تشکیل می داد . از بین جامعه پژوهش تعداد 120 نفر نمونه (60 نفر گروه مورد و 60 نفر گروه شاهد ) به روش نمونه گیری خوشه ای به طور تصادفی انتخاب گردید . اطلاعات در یک مرحله جمع آوری شد . ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه و فرم مشاهده بود . جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید . نتایج : یافته های پژوهش نشان داد با وجود اینکه درصد بیشتری از دانش آموزان گروه شاهد ( 7/41 درصد ) نسبت گروه مورد (7/31درصد ) از نمک یددار استفاده می کردند . ولی تفاوت معنی داری از نظر نوع نمک مصرفی ( معمولی ، یددار، یا هر دو ) نداشتند . همچنین یافته ها بیانگر این واقعیت بود که دانش آموزان گروه مورد و شاهد از نظر روش نگهداری نمک یددار در منزل و چگونگی استفاده از نمک یددار تفاوت های معنی دار آماری داشتند (05/0 P < ) . به طوری که درصد بیشتری از دانش آموزان گروه شاهد ( 7/86 درصد) در مقایسه با گروه مورد ( 3/68 درصد ) نمک یددار را در شرایط نامطلوب (محل مرطوب ، ‌ظرف درباز ) در منزل نگهداری می کردند همچنین درصد بیشتری از دانش آموزان گروه شاهد (7/86 درصد) در مقایسه با گروه مورد ( 3/68 درصد ) از نمک یددار هم برای پخت و هم برای نمکدان استفاده می کردند. عادات غذایی مشخص کرد که دانش آموزان در گروه مورد و شاهد از نظر میانگین مصرفی کل گوشت و جایگزین های آن، غلات ، چربی ها ،‌میوه ها و سبزیجات تفاوت معنی داری نداشتند و لیکن از نظر متوسط مصرف ماهیانه لبنیات و آجیل تفاوت معنی داری داشتند (05/0 P < ) . در مقایسه دانش آموزان گروه مورد و شاهد از نظر متوسط مصرف ماهیانه مواد غذایی حاوی ید و گواترزا تفاوت معنی دار آماری مشاهده شد (05/0 P < ) . هم چنین بین گواتر و متغیرهای شغل پدر و بعد خانوار در دو گروه مورد و شاهد ارتباط معنی دار مشاهده شد . نتیجه نهائی : با توجه به نتایج پژوهش لزوم اجرای برنامه آموزشــی موثر و منظم ، جهت بهبود عادات غذایی و پیشـگـیری از بیماری ها مورد تائیـد قرار می گیرد .
کلیدواژه‌های فارسی مقاله عادات تغذیه ای ، گواتر آندمیک ، ید

عنوان انگلیسی A Study to Determine the Relationship between Endemic Goiter and Food Habits
چکیده انگلیسی مقاله Introduction & Objective: The present study is a case-control retrospective study. The purpose of the study is to determine the relationship between “endemic goiter "and “food habits "of governmental high school students of Khoy city. Materials & Methods: Target population in this research is divided into two groups: “case population " and "control population". Case population includes all the school girls who have goiter and control population includes all the girl students who do not have goiter. 120 subjects (60 case groups and 60 control group) were randomly selected from target population by cluster-sampling method. The information was obtained through one stage. Questionnaire and observational form were two means of data collection and descriptive and inferential statistics were used for analyzing the finding.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Food Habits/ Goiter / Iodine

نویسندگان مقاله رقیه صدیفی | r sodeifi m sc


فایزه صحبایی | f sahbayei m sc


دکتر ژاسمن شاه نظریان | zh shahnazariyan ph d



نشانی اینترنتی http://nmj.umsha.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-1037&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده پرستاری
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات