علمی پژوهان، جلد ۱۶، شماره ۴، صفحات ۱۴-۲۰

عنوان فارسی بررسی انواع رنگ های خوراکی مصرفی در قنادی های شهرستان تویسرکان
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: رنگ­ های مصنوعی دسته مهمی از افزودنی­ های مورد استفاده در فرآورده­ های غذایی می­ باشند که به دلیل عوارض مصرف آن­ ها برسلامتی مصرف کنندگان، نیاز به نظارت کافی در استفاده دارند. هدف از این مطالعه تعیین نوع و فراوانی رنگ­ های مصرفی در تولید شیرینی­ های قنادی­ های شهرستان تویسرکان می باشد. مواد و روش‌‌ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی می­ باشد که به بررسی نوع رنگ­ های مصرفی در شیرینی­ های قنادی­ های شهرستان تویسرکان پرداخت. در مجموع 80 نمونه اعم از شیرینی خشک و تر از 17 قنادی به صورت تصادفی جمع­ آوری شد. مراحل آزمایش شامل چربی­ زدایی نمونه، خالص ­سازی و تعیین نوع رنگ با روش کروماتوگرافی لایه نازک انجام گردید. تمام نمودارهای مورد استفاده در این مطالعه توسط نرم افزار اکسل (2013) رسم گردید. یافته‌ها: نتایج نشان داد که از 80 نمونه، 17 نمونه فاقد رنگ، 15 نمونه دارای رنگ طبیعی، 44 نمونه دارای رنگ مصنوعی مجاز و 4 نمونه دارای رنگ مصنوعی غیرمجاز بودند. همچنین از رنگ­ های مصنوعی، 12 نمونه دارای رنگ کینولین یلو، 10 نمونه دارای رنگ سانست یلو، 8 نمونه دارای رنگ آزوروبین، 5 نمونه دارای رنگ برلیانت بلو، 5 نمونه دارای رنگ یونسیو R4 و 4 نمونه دارای رنگ آلوراد بودند. نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که بخشی قابل توجهی از رنگ ­های مورد استفاده در قنادی­ های تویسرکان غیر مجاز می­ باشند. بنابراین پیشنهاد می­ شود که سهم استفاده از رنگ­ های مصنوعی را با ایجاد محدودیت در توزیع و پخش، کنترل بیشتر سازمان مسئول بخصوص بخش­ های بهداشتی و افزایش آگاهی مصرف­ کنندگان و تولیدکنندگان، کاهش داد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله شیرینی، رنگ های مصنوعی، عوارض بهداشتی،کروماتوگرافی

عنوان انگلیسی The survey of Types of Oral Dyes in the Pastries of Tuyserkan City
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Synthetic dyes are an important group of additivesused in food products, and because of health concerns about consuming population, the application of these compounds is needed to be enough controlled. The aim of this study was to investigate the types and frequencies of the dyes used in making pastries in the confectionery of Tuyserkan city. Materials and Methods: In this cross-sectional study investigated the types of consumed dyes in confectionery's pastries of Tuyserkan city. A total of 80 samples including wet and dry pastries are randomly sampled from 17 confectioneries. The steps of the experiment consisted of degreasing the sample, purification, and determining the type of dye were down by using Tin Layer Chromatography (TLC) method. All charts used in the study were drowned by Excel Software (2013). Results: The results indicate, among the total 80 samples, 17 samples contained no dye, 15 samples with natural dye, 44 samples with permitted synthetic dyes, and 4 samples have non-permitted synthetic dyes. Moreover, of all the synthetic dyes, 8 samples contained Quioline yellow dye, 10 samples with Sanset yellow dye, 8 samples with Azorubine dye, 5 samples with Brilliant blue dye, 5 samples with ponceau 4R, and 4 (5%) samples have Allura Red. Conclusions: This study showed a remarkable part of used dyes in the confectionery of Tuyserkan city is non-permitted. Therefore, it is proposed to reduce the amount of synthetic dyes by restriction in distribution, more controlling by health departments, and increasing the awareness in consumers and manufactures.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Chromatography, Health Concern, Pastry, Synthetic Dyes

نویسندگان مقاله محمد تقی صمدی | MohammadTaghi Samadi
School of Public Health, Hamadan University of Medical Science, Hamadan, Iran
استاد گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

سمیه علی محمدی | Somayeh Alimohamadi
School of Public Health, Hamadan University of Medical Science, Hamadan, Iran
کارشناس بهداشت محیط، دانشکده بهداشت،دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

مهدی سالاری | Mehdi Salari
School of Public Health, Hamadan University of Medical Science, Hamadan, Iran
دانشجوی دکتری تخصصی مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

رضوان بیات | Rezvan Bayat
Health Center of Tuiserkan, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran
کارشناس بهداشت محیط، مرکز بهداشت تویسرکان،دانشگاهعلومپزشکیهمدان، همدان، ایران

امیر شعبانلو | Amir Shabanloo
School of Public Health, Hamadan University of Medical Science, Hamadan, Iran
دانشجوی دکتری تخصصی مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران


نشانی اینترنتی http://psj.umsha.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-412-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/2494/article-2494-1034068.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده علوم بهداشتی
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات