ارگونومی، جلد ۳، شماره ۳، صفحات ۶۵-۷۵

عنوان فارسی ارزیابی ارگونومیکی روش‌های شیردوشی سنتی و مکانیزه در دامداری‌های گاو شیری
چکیده فارسی مقاله مقدمه: با وجود معرفی و توسعه­ مکانیزاسیون کشاورزی در بخش دامپروری کشور، هنوز هم انجام بسیاری از امور دامپروری به فعالیت فیزیکی قابل توجهی نیاز دارد. انجام فعالیت­های مربوط به دامپروری به‌خصوص عملیات شیردوشی مستلزم وضعیت و حرکات بدنی نامناسب است که این موارد باعث افزایش خطر بروز اختلالات عضلانی-اسکلتی در کارگران شیردوش می­شود. مواد و روش­ها: در مطالعه­ی حاضر فشار کاری وضعیت بدن کارگر در حین عملیات شیردوشی در ایستگاه دامپروری دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان و دامداری­های گاو شیری واقع در شهرستان رامهرمز مورد ارزیابی قرار گرفت. ارزیابی­­ها روی سه روش شیردوشی سنتی (دستی)، استانشیون (شیردوش سیار تک‌واحدی) و جایگاه آزاد نوع تاندم (دارای شش جایگاه) صورت پذیرفت. ارزیابی فشار کاری وضعیت بدن در حین کار با استفاده از روشی تلفیقی روی 34 کارگر شیردوش مرد انجام گرفت. یافته‌ها: این ارزیابی­ها نشان داد که در شیردوشی­های دستی و استانشیون به دلیل کار در ارتفاع پایین اغلب نواحی بدن بیش از 70 درصد از زمان شیردوشی در پوسچر خمیده قرار داشتند. در نقطه­ مقابل در شیردوشی تاندم به دلیل کار در ارتفاع بالا بیش از 90 درصد از زمان شیردوشی بدن در پوسچر قائم و ایستاده قرار داشت. همچنین در مورد وضعیت انگشتان دست کارگر، حالت «حلقه شدن پنج انگشت» در هر سه روش شیردوشی غالب بود. نتیجه‌گیری: خم شدن طولانی‌مدت کمر در روش شیردوشی سنتی و استانشیون و سر پا ایستادن طولانی‌مدت در روش تاندم می­توانند باعث بروز درد و اختلالات عضلانی-اسکلتی در ناحیه­ کمر در بین کارگران شیردوشی سنتی و مکانیزه شود. در مورد پوسچرهای مربوط به انگشتان دست، با افزایش میزان مکانیزه شدن در فرآیند شیردوشی، پوسچرهای طولانی‌مدت، متناوب و مکرر برای انگشتان دست کارگران شیردوش کاهش می­یابد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Ergonomic evaluation of hand and mechanized milking in dairy farms
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: Despite the introduction and development of agricultural mechanization in the dairy farm sector of Iran, many tasks are still performed by manual labor in the country’ dairy farms, including milking, and necessitate poor body postures and movements that help increase the risk of musculoskeletal disorders among hand milking workers. Material and Methods: The present study was conducted to assess the postural workload of workers during hand milking in the dairy farms of Ramin Agriculture and Natural Resources University and Ramhormoz county. Three milking techniques were assessed, including traditional hand milking, milking stanchion (mobile milking unit) and tandem parlor milking (the double-3 tandem). The postural workloads of 34 male milking workers were evaluated through mixed-methods. Results: The results obtained showed that hand and stanchion milking require major parts of the body to be in a bent position over 70% of the time due to the operations taking place at a low height from the ground. In contrast, tandem milking required the body to be in a straight position over 90% of the time due to the operations taking place at a substantial height from the ground. Moreover, in terms of finger posture, all three techniques required the workers’ five fingers to be wrapped around different milking tools and parts of the cattle throughout the processes. Conclusion: Being bent for long periods of time during the process of hand and stanchion milking and standing upright for long periods during tandem milking both caused musculoskeletal disorders of the back and backache for workers of both traditional and mechanized milking. In the case of the finger posture, prolonged repetitive finger postures decrease for milking workers with the increased mechanization of milking.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله عبدالله حیاتی | abdullah hayati


افشین مرزبان | afshin marzban
assistant professor, department of agricultural machinery and mechanization engineering, ramin agriculture and natural resources university of khuzestan, mollasani, khuzestan, iran. email afshinmarzban@hotmail.com;
استادیار گروه مهندسی ماشین های کشاورزی و مکانیزاسیون، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، ملاثانی، خوزستان، ایران. پست الکترونیکی afshinmarzban@hotmail.com
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان (Ramin agriculture and natural resources university)

محمد امین آسودار | mohammad amin asoodar



نشانی اینترنتی http://journal.iehfs.ir/browse.php?a_code=A-10-301-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات