|
ارگونومی، جلد ۲، شماره ۱، صفحات ۵۴-۶۳
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی رابطه بین اختلالات اسکلتی عضلانی، استرس شغلی و خستگی در کارکنان یک صنعت تولید مواد غذایی |
|
چکیده فارسی مقاله |
مقدمه: توسعه روزافزون صنعت منجر به افزایش بروز بیماری های اسکلتی – عضلانی شده است. این اختلالات در اثر فاکتورهایی همچون نوع کار، تکرار کار، شدت و مدت مقدمه: توسعه روزافزون صنعت منجر به افزایش بروز بیماری های اسکلتی – عضلانی شده است. این اختلالات در اثر فاکتورهایی همچون نوع کار، تکرار کار، شدت و مدت زمان انجام کار تشدید می یابد. صنایع غذایی از جمله صنایعی هستند که نوع کار انجام شده در آن در بردارنده حرکات تکراری میباشد، این پژوهش با هدف بررسی نقش استرس و سایر عوامل روانی بر اختلالات اسکلتی عضلانی انجام شد. روش بررسی: مطالعه توصیفیـ تحلیلی حاضر به منظور بررسی شیوع اختلالات اسکلتیـ عضلانی در اندامهای مختلف و عوامل موثر بر آنها در کارگران یکی از صنایع تولیدی مواد غذایی انجام شد. بر اساس نمونهگیری تصادفی ساده 215 نفر از کارگران با میانگین سنی 39 سال این صنعت مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور تعیین شیوع علائم اختلالات اسکلتیـ عضلانی از پرسشنامه نوردیک استفاده گردید، همچنین برای استرس شغلی از پرسش نامه OSIPOW استفاده گردید، سپس دادههای به دست آمده توسط نرمافزارSPSS 16 و پردازش داده ها با کاربرد آماره های توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون صورت گرفت. یافتهها: نتایج به دست آمده نشان داد که در افراد مورد مطالعه بیشترین شیوع علائم طی 12 ماه گذشته مربوط به ناحیه تحتانی پشت با 8/69% بوده است. بین استرس و ناراحتی های اسکلتی عضلانی در گردن، شانه، مچ دست، بخش فوقانی پشت بیشتر اندام های بدن رابطه معنی داری یافت گردید(P< 0.001). بین استعمال سیگار و قسمت فوقانی پشت(P< 0.001)، درد شانه(P=0.023)، درد پا(P=0.008) آزمون آماری معنی دار شد. همچنین بین متوسط ساعت کار در روز و سابقه کاری، خستگی و BMI نیز با علائم اسکلتی عضلانی رابطه معنی دار یافت شد. نتیجه گیری: نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان داد که استرس شغلی، سابقه کار، نمایه توده بدن افراد، تعداد ساعات کاری افراد و خستگی یک ریسک فاکتور برای اختلالات اسکلتی عضلانی اندام فوقانی است. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
اختلالات اسکلتی – عضلانی، پرسشنامه نوردیک،استرس، خستگی |
|
عنوان انگلیسی |
The relationship between musculoskeletal disorders, stress and fatigue in the food industry employees |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Introduction: The development of the industry has led to an increased incidence of muscle-skeletal disorders. The disorders increased caused by factors such as type of job, repetition of work, intensity and duration of the work. Food industries, including industries that are doing the type of job that involves repetitive movements, this study examined was conducted the role of stress and other psychosocial factors on musculoskeletal disorders. Methods: The present cross-sectional study to determine the prevalence of musculoskeletal disorders in different organs and factors affecting food production was one of the workers. According to a random sample of 215 workers were studied with an average age of 39 years. To evaluate the prevalence of musculoskeletal disorders was used of the Nordic questionnaire, also for of occupational stress was used OSIPOW questionnaire the data obtained are analyzed by SPSS 16 software and processing of data with the descriptive statistics and Pearson correlation test. Results: The results showed that the study population in the past 12 months the most common symptoms of lower back 69.8%. We were founded between stress and musculoskeletal discomfort in the neck, shoulder, wrist, upper back, a significant relationship (P< 0.05). We were founded between smoking and low back pain (P < 0.05), shoulder pain (P = 0.023), leg pain (P = 0.008) statistical test significant. As well as we were found between the average working hours per day and work experience, with musculoskeletal symptoms, fatigue, and BMI also a significant relationship. Conclusions: The results obtained in this study shows that job stress, work experience, BMI, the number of working hours and fatigue is considered a risk factor for upper extremity musculoskeletal disorder. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
سمیه بلقن آبادی | somayeh bolghanabadi
حبیب اله دهقان | habibollah dehghan department of occupational health engineering, isfahan university of medical sciences, isfahan گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (Isfahan university of medical sciences)
مهدی پور | mehdi pour
|
|
نشانی اینترنتی |
http://journal.iehfs.ir/browse.php?a_code=A-10-79-1&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
تخصصی |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|