مهندسی بهداشت حرفه ای، جلد ۸، شماره ۴، صفحات ۴۳-۵۰

عنوان فارسی ارزیابی میزان مواجهه با گرما در کارگران نانوایی ها با کاربرد شاخص هایWBGT ، HSIو UTCI
چکیده فارسی مقاله مقدمه گرما یکی از مهمترین عوامل فیزیکی زیان آور در بسیاری از محیط های شغلی است. فعالیت در نانوایی با توجه به ماهیت کار به عنوان یکی از مشاغل پرمخاطره از لحاظ استرس گرمایی محسوب می شود لذا هدف از این مطالعه، ارزیابی میزان مواجهه با گرما در کارگران نانوایی ها با کاربرد شاخص هایWBGT ، HSIو UTCI می باشد. روش کار مطالعه از نوع مطالعه توصیفی – تحلیلی می باشد که در نانوایی های شهر بجنورد انجام گرفت. در این مطالعه، استرس گرمایی بر اساس شاخص های WBGT، HSI و UTCI مورد ارزیابی قرار گرفت. از دستگاه  های WBGT متر، ترمورطوبت سنج و آنمومتر برای اندازه گیری پارامترهای موردنیاز استفاده گردید. آنالیز آماری توسط نرم افزار SPSS  ورژن 21 انجام گرفت. نتایج میانگین شاخص هایWBGT ، UTCI و HSI به ترتیب 63/281/34، 54/302/37 و 23/2465/64 بدست آمد. مقادیر شاخص های UTCI و WBGT به جز سرعت هوا با کلیه پارامترهای محیطی ارتباط معناداری داشت. همبستگی مثبتی بین کلیه پارامترهای فیزیولوژیکی و شاخص های UTCI و WBGT وجود داشت. شاخص HSI با دمای دهانی و میانگین دمای پوست ارتباط معناداری داشت.  همبستگی مثبت قوی بین شاخص WBGT و UTCI و همبستگی مثبت ضعیفی بین شاخص HSI با WBGT و UTCI وجود داشت. نتیجه گیری بین شاخص UTCI و WBGT و همچنین با پارامترهای محیطی و فیزیولوژیکی ارتباط وجود داشت و ارتباط قوی بین UTCI و WBGT مشاهده گردید، به نظر می رسد که UTCI نیز برای ارزیابی تنش های گرمایی شغلی در محیط های داخلی مانند نانوایی ها مناسب باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله استرس گرمایی، شاخص دمای ترگویسان (WBGT)، شاخص تنش حرارتی (HSI)، شاخص اقلیم حرارتی جهانی (UTCI)

عنوان انگلیسی Evaluation of heat exposure in baker’s workers using WBGT, HSI and UTCI indices
چکیده انگلیسی مقاله Background Heat is one of the most important physical harmful factors in many work environments. Due to the nature of work, bakery activity is considered as one of the high-risk occupations in terms of heat stress. Therefore, the aim of this study was evaluated of heat exposure in bakery workers using WBGT, HSI and UTCI indices. Methods This study is a descriptive-analytical cross-sectional study that was conducted in bakeries in Bojnurd. In this study, heat stress was evaluated based on WBGT, HSI and UTCI indices. WBGT meters, thermometers and anemometers were used to measure the required parameters. Statistical analysis was performed by SPSS21 software. Results The mean of WBGT, UTCI and HSI indices were 34.81  2.63, 37.02 3.54 and 64.65  24.23, respectively. The values of UTCI and WBGT indices except air velocity were significantly associated with all environmental parameters. There was a positive correlation between all physiological parameters and UTCI and WBGT indices. HSI index was significantly associated with oral temperature and mean skin temperature. There was a strong positive correlation between WBGT and UTCI and a weak positive correlation between HSI and WBGT and UTCI. Conclusion There was a correlation between UTCI and WBGT as well as environmental and physiological parameters and a strong correlation was observed between UTCI and WBGT. It seems that UTCI is also suitable for assessing occupational heat stress in indoor environments such as bakeries.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Heat stress, Wet-Bulb Globe Temperature (WBGT) Index, Heat strain index (HSI), Universal Thermal Climate Index (UTCI)

نویسندگان مقاله ویدا رضایی هاچه سو | vida Rezaee-Hachesu


رجبعلی حکم آبادی | rajabali Hokmabadi



نشانی اینترنتی http://johe.umsha.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-865-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عوامل فیزیکی
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات