ارگونومی، جلد ۵، شماره ۱، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی اندازه گیری گشتاور لازم برای بازکردن درب شیشه های دهان پهن و ارتباط آن با ویژگی های آنتروپومتریک و فیزیولوژیک موثر
چکیده فارسی مقاله مقدمه: 9% از کل بسته­ بندی­های محفظه ای موجود را بسته­ بندی شیشه‌ای دهان پهن تشکیل می­دهد. حال آن که برخی مصرف­ کنندگان برای باز کردن درب شیشه‌ها، با مشکل مواجه می­شوند. هدف تحقیق حاضر بررسی نیروهای وارده بر درب بسته­ بندی دهان پهن از طرف مصرف­ کننده و همچنین یافتن ارتباط بین گشتاور اعمالی با ویژگی­های آنتروپومتری و فیزیولوژیکی افراد می­باشد. بنابراین، طراحی و بسته بندی شیشه های دهان پهن می تواند بر اساس حداقل گشتاور قابل اعمال توسط گروه مصرف کنندگان انجام شود. مواد و روش­ها: در مقاله حاضر ابتدا با ساخت یک دستگاه اندازه­ گیری نیرو، متشکل از حسگرهای FSR به بررسی توزیع نیرو در کف و انگشتان دست پرداخته شد. دستگاه شامل 19 حسگر می­باشد، 14 عدد از آن­ها روی انگشتان و 5 عدد بر کف دست نصب می­شوند. هر حسگر از طریق 2 سیم به درایور و سپس از طریق رابط USB به رایانه متصل می­شود. از یک شیشه پر به وزن 1100 گرم و با قطر خارجی mm85 استفاده و مقادیر نیروی اعمالی برای 10 پسر و 10 دختر دانشجو ثبت گردید. سپس با استفاده از نرم­افزار Minitab17 یک رابطه ریاضی بین گشتاور اعمالی به درپوش و ویژگی­های آنتروپومتری و فیزیولوژیکی افراد به ‌دست آمد. یافته ­ها: با مقایسه نتایج بدست آمده، مشخص گردید که تمرکز نیروها هنگام بازکردن درب بسته­ بندی دهان پهن بر روی انگشت اشاره می­باشد. محاسبه گشتاور از طریق روابط ریاضی با استفاده از مقادیر نیروی اندازه گیری شده نشان داد که بیشینه گشتاور اعمالی مردان Nm63 /10 و برای زنان Nm66/7 است. مطابق آزمون آماری F برای گشتاور (متغیرپاسخ) در سطح معنی­ داری 05/0، مقدار p-value برای گروه مردان و زنان به ترتیب 011/0 و 008/0 به دست آمد، که می­توان نتیجه گرفت مشاهدات صورت گرفته از لحاظ آماری، معنادار بوده است. نتیجه­ گیری: بررسی­ های آماری مشخص کرد که ابعاد دست و نیروی عضلانی بیشترین سهم را در اعمال نیرو دارا هستند. به علاوه نتایج مشخص کرد که برای شیشه مورد نظر، شرایط بسته­بندی باید طوری تنظیم شود که برای مصرف‌کنندگان با کمترین توان فیزیکی (دراین تحقیق گشتاوری معادل Nm 11/5) قابل باز شدن باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Measurement of the Torque Demand for Jar opening and its Relationship with Anthropometric and Physiological Factors
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: 9% of all available packaging are jars with steel lids. However some consumers have troubles with jar opening. The aim of the current research is the analysis of the exerting force onto the jar lids relating the torque input to the anthropometric and physiological characteristics of the consumers. Material and methods: In this study, we examine the force distributed on the fingers and the palm using a special tester consists of the force sensing resistors (FSR) sensors. This tester includes 19 sensors, 14 of which are installed on the fingers and 5 on the palm. Each sensor is connected to a driver via two wires and then to a computer by a USB port. A full jar with 1100g weight and 85mm lid outer diameter was used and the forces exerted by 20 participants including 10 male and 10 female students were recorded. Then Minitab 17 software was used and the mathematical relationship between the torque and anthropometric and physiological characteristics was investigated. Result: It was found that the force is mainly exerted by the index finger. The calculation of the torque based on the force measurements showed that the maximum torque applied by men was 10.63Nm and by women was 7.66Nm. Statistical F-test for the torque (response variable) at 0.05 significance level resulted in p-values equal to 0.011 and 0.008 for male and female participants, respectively. Therefore, it can be concluded that the measured values are statistically significant. Conclusion: Statistical analysis revealed that the hand dimensions and the grip strength play the main roles in applying torque. Additionally, the results indicated that packaging conditions for the particular jar in this survey must be adjusted such that the consumers with the lowest physical ability (5.11 Nm torque) can open them.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Opening torque, Jars, Hand anthropometry, Hand physiology.

نویسندگان مقاله حمیده رضوی | hamideh razavi
h-razavi@um.ac.ir


مهرداد اشرفی | mehrdad ashrafi
mehrdad.6987@yahoo.com



نشانی اینترنتی http://journal.iehfs.ir/browse.php?a_code=A-10-159-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/300/article-300-402774.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده کاربردی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات